Tisková zpráva k 40. ročníku Národní

40.ročník Národní soutěže amatérské fotografie se musel letos přizpůsobit situaci spojené s korona virem a proto soutěž vyvrcholí místo v květnu až 3. října 2020 v Multifunkčním centru Fabrika ve Svitavách.Zde se od 10,30 hodin uskuteční vyhlášení výsledků, předání ocenění včetně Ceny ministerstva kultury za neprofesionální umění v oblasti audiovizuálních a výtvarných aktivit a ve 12,30 bude ve všech prostorách „Fabriky“ zpřístupněna výstava oceněných a dalších vybraných fotografií z letošního ročníku. 

I když jsme letos byli připraveni důstojně oslavit výročí 50 let trvání soutěže, známé skutečnosti nám to neumožnili. Všechny naplánované a připravené akce se uskuteční v květnu příštího roku. Letos je program připraven jen na jeden den, ale věříme, že i tak bude dost času si nad fotografiemi pohovořit o tom, jaký letošní ročník byl a o přípravě toho dalšího.

A jak dopadl letošní ročník? Do soutěže se přihlásilo v šesti kategoriích celkem 249 soutěžících a 5 fotoklubů, kteří poslali k hodnocení 784 fotografií. V mládežnických kategoriích (A 01 a A 02) to je 82 autorů a 177 fotografií, kategorii A1 bez omezení věku „Volné téma“ obeslalo 75 autorů se 418 fotografiemi, kategorii A2 téma „Transformace -- ztráta věcného významu“ 72 autorů se 105 fotografiemi a kategorii C téma „Padesát -- smysl nebo význam“ soutěží 10 autorů a jeden kolektiv s 37 fotografiemi.  Pět kolektivů v kategorii B soutěžilo se 47 fotografiemi.

A jak porota rozhodla? Cenami odměnila 23 autorů a tři kolektivy. Na výstavu vybrala fotografie 121 fotografů.

Posláním soutěže je konfrontace tvorby fotografů, kteří nejsou na své tvorbě existenčně závislí. Na výstavě ve Svitavách se představuje to nejlepší, co v posledním období v amatérské fotografii vzniklo. Porovnání jednotlivých snímků a hodnocení poroty napomáhá dalšímu uměleckému růstu amatérské fotografie. Národní soutěž amatérské fotografie je přehlídkou, která trvá bez přerušení již 50 let. 

Národní soutěž amatérské fotografie se koná  z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury. Pořadateli jsou NIPOS-ARTAMA a Svaz českých fotografů z. s. spolu se Střediskem kulturních služeb města Svitavy, za spolupráce Městského muzea a galerie ve Svitavách, Centra podpory uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové a Společnosti Praha fotografická z. s.

Soutěž se koná pod záštitou ministra kultury ČR PhDr. Lubomíra Zaorálka.

Více na https://www.fotonarodni.cz/); www.scf.cz; www.nipos-mk.cz

Odborný pracovník NIPOS-ARTAMA Milan Sedláček, sedlacek@nipos-mk.cz,  736 704 228

 

Národní soutěž fotografie

Kontaktní adresy:

NIPOS-ARTAMA, Milan Sedláček, tel.: 736 704 228, sedlacek@nipos.cz,
www.nipos.cz

www.fotonarodni.cz

Svaz českých fotografů, scf@scf.cz, www.scf.cz


Vlastivědné muzeum v Olomouci
Mgr. Denisa Šinkovská Mikolášková
sinkovska@vmo.cz
správce webu - milan.baca@ seznam.cz)
Vytvořeno službou Webnode